Over Janny

Janny is al jaren actief op het gebied van de beeldende kunst. Vanaf 1983 is zij lid van de Kreatieve Groep Weesp waar ze modelteken- en aquarel lessen heeft gevolgd. Daarnaast is zij lid van De Zondagsschilders waar ze van 1999-2006 heeft getekend naar model. Van 2005-2008 heeft zij diverse beeldhouwcursussen gevolgd in Amsterdam. Sinds 2003 geeft zij op dinsdagavond zelf begeleiding aan een groep enthousiaste aquarelcursisten bij de KGW. Dit jaar is Janny bij de KGW overgestapt van de keramiekgroep naar beeldhouwen. Hier ligt de uitdaging om met andere materialen te gaan werken zoals hout, was en gietsteen.

Jarenlang heeft Janny met veel enthousiasme modeltekenlessen gevolgd. Proberen trefzeker de grote lijnen van het model in houtskool neer te zeten. Door deze lessen heeft ze meer ruimtelijk inzicht gekregen en beter leren kijken. Zij heeft hier nog steeds profijt van bij het maken van haar beelden.

De aantrekkingskracht van aquarel ligt voor Janny in de directheid van deze moeilijke techniek. Spelen met water, verf, een groot penseel en proberen zo los mogelijk te werken dat is haar streven. De verrassende, schijnbaar spontaan, ontstane effecten in aquarel blijven haar boeien.

Ook heeft Janny een passie voor het werken met klei. Naast sfeervolle vazen en schalen maakt ze ook prachtige beelden. Het opbouwen van een schaal, vaas of beeld in klei, daarin ligt haar kracht. Door de jaren heen heeft zij ook steeds meer inzicht gekregen in het wegsnijden, weghalen van vlakken om tot een beeld te komen. Haar beelden kunnen figuratief zijn en soms gaan de beelden meer richting abstractie.

Lessen gevolgd bij

  • Kreatieve Groep Weesp (KGW) – modeltekenen, aquarel, keramiek en beeldhouwen- Weesp
  • De Zondagsschilders – modeltekenen – Amsterdam
  • Het beelden eiland – Femke Kempkes – beeldhouwen – Kudelstaart
  • Anneke de Witte – beeldhouwen – Amsterdam
  • Riet Blüm – speksteen – Muiden